Zonnestroom

 

De zon. Het hart van ons zonnestelsel. De energiebron van al het leven op aarde. En: een van de slimste manieren om hernieuwbare energie op te wekken.

 

Wat is zonnestroom precies?zonnestroom-zonnepanelen-zonneboilers-sunisfree

Zonnestroom is elektriciteit afkomstig uit zonnestralen. Die energie wordt opgewekt door middel van zonnecellen, ook wel fotovoltaische of kortweg PV-cellen genoemd.

 

Zonne-energiesysteem

Er zijn verschillende soorten zonne-energie en zonne-energiesystemen:

 

  • Passieve zonne-energie

Iedereen maakt dagelijks ongemerkt gebruik van zonne-energie, ook zonder zonnepanelen! Denk maar eens aan het warme hoekje achter het raam, of in de serre. Door een slimme bouw, indeling, isolatie en ventilatie van uw huis maakt u – zonder al te grote investeringen – vrij eenvoudig al optimaal gebruik van passieve zonne-energie.

 

  • Thermische zonne-energie

Bij thermische zonne-energie wordt de warmte van de zon (zonnewarmte) gebruikt om water te verwarmen. Dat gebeurt door middel van een thermisch zonne-energiesysteem, ook wel zonnecollector of zonneboiler genoemd. De klassieke zonneboiler bestaat uit: zonnecollectoren, een warmwaterreservoir en een warmtewisselaar. De zonnecollector vangt de zonnewarmte op middels een vloeistof, die op zijn beurt weer het water via de warmtewisselaar in de boiler verwarmt.

 

  • Fotovoltaische zonne-energie

Bij fotovoltaische zonne-energie wordt zonlicht direct omgezet in stroom. De zonnecellen in de zonnepanelen zetten de lichtdeeltjes (fotonen) om in elektronen. De omvormer verandert de opgewekte gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) en brengt het op de juiste spanning, zodat de energie afkomstig van uw zonnepanelen geschikt is voor gebruik in uw bedrijfspand of woning. De energie die overblijft vloeit naar het elektriciteitsnet (230 V), en uw energieleverancier verrekent de opgewekte stroom met uw stroomverbruik (salderen). De mate van teruglevering wordt automatisch geregistreerd door uw slimme energiemeter, u heeft er geen omkijken meer naar.

 

Zonnestroom en/of zonnewarmte

Wilt u weten welk zonne-energiesysteem het meest geschikt voor u is? Wat u op jaarbasis kunt besparen, of welke slimme energiebesparende maatregelen u nog meer kunt nemen?

 

Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.