Subsidies particulier

Voordelen, fiscale & financieringsmogelijkheden

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Altijd.

 

Een aantal belangrijke voordelen voor u op een rij:

 

✓ Een lagere energierekening
✓ Minder CO2-uitstoot
✓ U bent minder afhankelijk van uw energieleverancier
✓ Een aantrekkelijk rendement
✓ Een beter energielabel

 

Salderen

De stroom en/of warmte die uw zonnepanelen produceren, wordt verrekend met de stroom die u verbruikt. Dat heet salderen. Er zijn verschillende manieren om te salderen. Welke manier het gunstigst voor u is, is afhankelijk van uw stroomopbrengst, -verbruik en wanneer u stroom verbruikt (piekuren/daluren).

En produceert u meer stroom dan dat u verbruikt? Dan krijgt u van uw energieleverancier een vergoeding. Let op: die bedragen zijn meestal een stuk lager dan de prijs die u voor energie betaalt. Informeer voor de exacte hoogte van de terugleververgoeding bij uw energieleverancier. U blijft natuurlijk wel altijd uw vaste leveringskosten (vastrecht) betalen, dus uw energierekening zal nooit uitkomen op nul EUR .

 

BTW teruggave zonnepanelen

Als u zonnepanelen aanschaft, bestaat er sinds 1 januari 2023 een 0% BTW tarief op de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren (en zakelijk onder bepaalde voorwaarden). De belastingmaatregelen zijn flink in beweging. Wij informeren u graag tijdens de schouw bij u thuis of op het bedrijf.

▶️ Bekijk ook het rekenvoorbeeld terugverdientijd zonnepanelen.

 

Fiscale & financieringsmogelijkheden

 

  • Rente financiering aftrekbaar
    Als u geld leent voor de aanschaf van een zonnewarmte- of zonnestroominstallatie, dan kunt u de rente die u daarvoor betaalt aftrekken van uw inkomen.

 

  • Duurzaamheids- of groene leningen
    Heeft u (nog) niet voldoende spaargeld beschikbaar? Dan kunt u bijvoorbeeld een (hogere) hypotheek afsluiten. Er zijn ook banken die – veelal tegen een gunstige rente – speciale groene leningen verstrekken, zoals Greenloans en het Energiebespaarfonds.

 

  • Overige (lokale) subsidies & financieringsmogelijkheden
    Check via de EnergieSubsidiewijzer of het SVn of er aantrekkelijke lokale initiatieven, subsidies of leningen zijn die het zelf opwekken van energie (of andere energiebesparende maatregelen) nog voordeliger voor u maken.

 

▶️ Bekijk ook subsidies zonne-energie zakelijk.