Omvormers

omvormer-zonnestroom-van-gelijkstroom-naar-wisselstroom-sunisfree

Wat is een omvormer?

Een omvormer is onmisbaar als u zonnepanelen aanschaft. Een omvormer – ook wel solar inverter genoemd – zet de opgewekte zonne-energie (gelijkstroom) om naar wisselstroom (230 V). Dat is noodzakelijk omdat de meeste apparaten in uw huis, en ons elektriciteitsnetwerk, uitsluitend geschikt zijn voor wisselspanning.

Bij het omzetten van energie van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) gaat energie verloren, dus helemaal ideaal is het niet. Wellicht dat door de opslag van zonne-energie in accu’s een omvormer in de toekomst niet meer nodig is, maar voorlopig is een omvormer een absolute must bij de aanschaf van zonnepanelen.

 

Welke omvormer kiest u?

Samen met SunisFree kiest u voor een omvormer die perfect aansluit bij het vermogen uitgedrukt in Wattpiek (Wp) van uw zonnepanelen. Daarbij kijken we niet alleen naar het merk en typenummer, maar vooral ook naar uw praktijksituatie. Wat is de hellingshoek van de panelen? Op welke windstreek (noord, oost, zuid of west) staan uw zonnepanelen gericht? Heeft u last van schaduw?

 

Soorten omvormers

Er zijn momenteel drie soorten zonnepanelen-omvormers verkrijgbaar. Voor elk type omvormer zijn uiteraard voor- en nadelen te noemen, wij zetten de belangrijkste voor u op een rij:

 

 • String omvormer (centrale omvormer)

De meest gebruikte omvormer, waarbij alle zonnepanelen in een of meer strings (serie van verbonden panelen) worden aangesloten op de centrale omvormer. Woont u in een schaduwrijke omgeving? Dan is een string omvormer minder geschikt. Een verminderde stroomproductie van slechts 1 paneel zorgt er al voor dat de hele keten (string) minder presteert.

 

+ kosteneffectief
niet geschikt voor elke situatie (m.n. bij schaduwval)

 

 • Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn kleine regelunits die aan 1 of 2 zonnepanelen zijn gekoppeld. Deze kleine omvormers zetten de door uw zonnepanelen geproduceerde gelijkstroom, direct om in wisselstroom. Omdat deze omvormers afzonderlijk van elkaar werken, bent u verzekerd van het beste rendement. U heeft geen extra centrale omvormer meer nodig.

 

+ optimaal rendement
wat duurder in aanschaf

 

 • Optimizer systeem

Een power of optimizer systeem kunt u zien als een soort combinatie van een string- en micro-omvormer. Elk zonnepaneel wordt voorzien van een eigen optimizer. Dat is een klein apparaatje die het door het zonnepaneel geproduceerde vermogen niet omzet, maar doorzet naar de centrale omvormer. Daar vindt vervolgens de omzetting van gelijkspanning naar wisselspanning plaats. Een optimizer systeem is over het algemeen goedkoper dan het laten plaatsen van micro-omvormers.

 

+ optimaal rendement
aparte omvormer nodig

 

Levensduur omvormers

De levensduur van de gemiddelde omvormer is 8 tot 12 jaar, dus die zal u na verloop van tijd moeten vervangen. De kosten daarvan vallen tegenwoordig gelukkig mee, de prijs van een reguliere omvormer (2000 – 3000 Wp) varieert zo tussen de EUR 300 en EUR 600.

 

Advies zonne-energieprojecten

SunisFree adviseert o.a. particulieren, bedrijven, VVE’s en woningcorporaties bij elk gewenst zonne-energieproject.

 

Belangrijke aspecten daarvan:

 

 • Technische haalbaarheid
 • Kosten- & batenanalyse
 • Inkoopadvies
 • Financiering
 • Fiscale mogelijkheden
 • Overheidssubsidies
 • Monitoring
 • Onderhoud
 • Verzekering

 

Weten welke zonne-energiesysteem het beste bij uw situatie, budget en wensen past? Neem gerust contact op, wij helpen u graag.