Zonnepanelen op een woonhuis

Er is veel informatie over zonnepanelen op woonhuizen. Maar wat is relevant voor u?

SunisFree pakt elk project afzonderlijk aan. We komen altijd bij u langs om de situatie op te nemen. In een persoonlijk gesprek kan u al uw vragen stellen. En wij stellen vragen, om uw energieverbruik in kaart te brengen, uw doelstelling goed te begrijpen en voorkeuren helder te krijgen. Onze offerte is specifiek voor u situatie gemaakt, en altijd vrijblijvend.

De techniek van zonnepanelen

Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit. Doordat u deze energie zelf opwekt, wordt uw energierekening lager. Afhankelijk van de orientatie, eventuele schaduw en dakhelling heeft u de investering binnen zeven jaar terugverdiend. Neem voor een vrijblijvende offerte contact met ons op.

Een zonnestroomsysteem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten. De omvormer maak van de energie uit de zonnepanelen stroom, die geschikt is voor de apparaten in het huis. De omvormer wordt op een nieuwe groep in de meterkast aangesloten.

Tip: sluit een display of computer aan op de omvormer, zodat u (thuis en op afstand) ziet hoeveel stroom uw panelen opwekken en of het zonnestroomsysteem goed werkt.

De opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is onder meer afhankelijk van de orientatie van de zonnepanelen. Richt de zonnepanelen bij voorkeur op het zuiden, in een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Minder goed georienteerde panelen zijn ook de moeite waard. Zonnepanelen die op het oosten of westen gericht zijn, leveren ongeveer 85 % ten opzichte van de ideale situatie.

In Nederland levert een zonnepaneel dat ideaal is georinteerd ongeveer tussen de 90 en 95 kWh per 100 wattpiek per jaar. Met 10 panelen die per stuk een vermogen hebben van 265 wattpiek, wekt u ongeveer 2.300 tot 2.500 kWh stroom op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh. Meer of minder dan 10 panelen kan in alle gevallen, elk project is maatwerk voor SunisFree.

Hoeveel uiteindelijk bespaart op uw energierekening is afhankelijk van de orientatie, de dakhelling, schaduw en de soort omvormer.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is onder meer afhankelijk van de investering en de opbrengst van uw zonnepanelen. Maar gemiddeld verdient u de investering in zeven jaar terug. In een enkele situatie is de investering hoger. Dat komt dan bv door hoge installatiekosten (de kabel naar de meterkast is bijvoorbeeld veel werk).

Salderen

Wekt u met zonnepanelen meer stroom op dan u verbruikt? Dan kunt u dit aan het distributienet terugleveren. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte energie wordt verrekend met uw energierekening. Dit wordt salderen genoemd.

Btw en zonnepanelen

De Belastingdienst beschouwt huiseigenaren met zonnepanelen als ondernemer als zij een deel van de opgewekte stroom terugleveren aan het energienet, en ze daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier. Als particulier kunt u in dit geval de btw terugvragen. kijk ook hier

Schaduw

Bij de meeste installaties van zonnepanelen liggen de panelen achter elkaar, in serie met elkaar geschakeld. Als op n paneel schaduw valt, functioneert de hele groep zonnepanelen minder goed. Is er veel schaduw, dan kunt u een ‘optimizer’ gebruiken. Dit is wel wat duurder dan een standaard systeem.

Opslag zonnestroom

Opgewekte stroom wordt opgeslagen in de accu van een elektrische auto of in een accu van de omvormer. Op den duur komen er meer opslagsystemen op de markt. Laat u door ons informeren.

Soorten zonnepanelen

De zonnepanelen die het meest worden verkocht zijn zonnepanelen met een kristallijn. Er zijn zonnepanelen met een monokristallijn en panelen met een polykristallijn.Bekijk ons aanbod zonnepanelen hier.

  • Monokristallijn
    Een monokristallijnpaneel bestaat uit n kristal per zonnecel en heeft een constante kleur: van blauw tot zwart. Deze zwarte panelen gebruiken we als de in het zicht komen.
  • Polykristallijn
    Een polykristallijnpaneel is herkenbaar aan de vlokken in de zonnecellen. De panelen zijn altijd blauw. De kwaliteit is iets minder, maar de prijs-kwaliteitverhouding is gunstig. Polykristallijn gebruiken we vaak in grotere (zakelijke) projecten.

Flexibele zonnepanelen

Er bestaan ook flexibele zonnepanelen. Dit zijn amforfe zonnepanelen of dunne-filmzonnepanelen. Voordeel is dat deze buigzaam zijn. Een nadeel is dat het rendement lager is dan bij kristallijnpanelen. Behalve bij minder zonlicht, dan is de opbrengst relatief hoger dan bij kristallijnpanelen. In het geval dat deze dunne film panelen geschikt zijn voor uw project, leveren wij deze graag.

Zonnepanelen en VvE’s

Leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) met een gezamenlijk dak kunnen op twee manieren salderen:

  • Via de gezamenlijke energierekening
    De meeste energieleveranciers salderen de opgewekte stroom met de verbruikte stroom. Vanaf 1 juli moeten alle leveranciers dit doen voor particuliere stroomverbruikers. VvEs vallen daar ook onder. Meer informatie leest u in het rapport Zonnestroom en de Nederlandse wetgeving (PDF) van het Ministerie van Economische Zaken.
  • Terugleveren van energie via het dak van een individueel lid van de VvE
    Als een VvE-lid op de bovenste verdieping van het appartementengebouw woont en zonnepanelen wil installeren, dan kan de installatie rechtstreeks op zijn meterkast worden aangesloten. De bewoner mag salderen tot het niveau van het eigen energieverbruik. Als er meer wordt (terug)geleverd, dan krijgt hij hiervoor een lagere vergoeding. De bewoner heeft voor de installatie toestemming nodig van de VvE.

VvE’s kunnen profiteren van een belastingvoordeel als zij gezamenlijk energie opwekken. Vraag ons naar de mogelijkheden.